hits

Blogg

Ostetollen bør fjernes

Sandra Borch, leder i Senterungdommen, har en voldsom utblåsning mot meg og Unge Høyre fordi vi krever at en Høyre-ledet regjering skal reversere ostetollen. Du kan lese innegget hennes her, men du trenger ikke. Foruten en konspirasjonsteori som selv "trutherne" i USA ville misunt henne (Europa-parlamentet har sendt meg ut for å angripe ostetollen) og gjentagende forsøk på hersketeknikker (jeg er visstnok EUs løpegutt i Norge, på tross av denne typen utspill), er hovedpoenget hennes at vi har råd til litt dyrere mat i Norge, fordi norsk mat er bra.

Jeg er enig i at norsk mat er bra, og norsk matproduksjon trues heller ikke dersom man reverserer ostetollen. Her er derimot noen grunner til å fjerne den:

For det første er det et litt underlig signal at mens resten av verden opplever en av tidenes største finanskriser, innfører et av verdens rikeste land ytterligere proteksjonistiske tiltak. Tollsatsen på ost og kjøtt er økt med flere hundre prosent, samtidig som vi vet at en friere handel bidrar til økonomisk vekst. Norge sier fuck you til en verden som sliter - vi har nemlig Senterpartiet i regjering.

For det andre trenger ikke norsk landbruk denne tolløkningen. Jarslberg og Norvegia, som denne tollen først og fremst er ment å beskytte, hadde en produksjonsvekst på rundt 10 % i fjor. Dessuten har norsk landbruk godt av litt konkurranse. De mest innovative ostene og kjøttproduktene våre blir faktisk utsatt for konkurranse fra resten av verden allerede. Det tvinger oss til å produsere nytt og smart.

For det tredje kan ikke Norge forvente at vi som eneste land skal gå i proteksjonistisk retning mens resten av Europa står og ser på. Derfor er det bekymringsfullt at EU varsler straffetiltak i en uvanlig krass resolusjon. Europa er vår viktigste handelspartner for blant annet fisk. Spør fiskerinæringen om de er bekymret. Svaret er ja. Og det med rette.

Så forventer ikke jeg at Senterpartiet skal være enig i dette. De er en interesseorganisasjon for norske bønder, og mange norske bønder synes selvsagt det er ålreit med mindre konkurranse. Det jeg derimot forventer er at en Høyre-ledet regjering uten Senterpartiet på slep skal reversere en unødvendig, usolidarisk og uklok tolløkning - så raskt som mulig.